Categories
Dermatology Medicine NEET 2021 NEET PG Physiotherapy SV NIRTART MPT ENTRANCE EXAM

10 MCQs on Dermatology (Part-IV)

In this article we will solve 10 MCQs on Dermatology (Part-IV)

In this article, we will solve 10 MCQs on Dermatology (Part-IV). So, let’s get started.

Questions and Answers

1. Treatment of pustular psoriasis is:
A. Thalidomide
B. Retinoids
C. Hydroxyurea
D. Metholtrexate
Ans: (B) Retinoids

2. A patient presents with erythematous scaly lesions on extensor aspect of elbows and knee. The clinical diagnosis is got by:
A. Auspitz sign
B. KOH smear
C. Tzanck smear
D. Skin biopsy
Ans: (A) Auspitz sign

3. Actinic keratosis is seen in:
A. Basal cell carcinoma
B. Squamous cell carcinoma
C. Malignant melanoma
D. Epithelial cell carcinoma
Ans: (B) Squamous cell carcinoma

4. A 30-year-old female presents with history of itching under right breast. On examination annular ring lesion was present under the breast. The diagnosis is:
A. Trichophyton rubrum
B. Candida albicans
C. Epidermophyton
D. Microsporum
Ans: (A) Trichophyton rubrum

5. Wood’s lamp light is used in the diagnosis of:
A. Tinea capitis
B. Candida albicans
C. Histoplasma
D. Cryptococcos
Ans: (A) Tinea capitis

6. A patient presented with multiple nodulocystic lesions on the face. The drug of choice is:
A. Retinoids
B. Antibiotics
C. Steroids
D. UV light
Ans: (A) Retinoids

7. Acne vulgaris is due to involvement of:
A. Sebaceous gland
B. Pilosebaceous gland
C. Eccrine gland
D. Apocrine gland
Ans: (B) Pilosebaceous gland

8. A patient presents with scarring alopecia, thinned nails, hypopigmented macular lesions over trunk and oral mucosa. The diagnosis is :
A. Psoriasis
B. Leprosy
C. Lichen planus
D. Pemphigus
Ans: (C) Lichen planus

9. The characteristic nail finding in lichen planus is:
A. Pitting
B. Pterygium
C. Beau’s lines
D. Hyperpigmentation of the Nails
Ans: (B) Pterygium

10. A 40-year-old farmer with a history of recurrent attacks of porphyria complains of itching when exposes to the sun and maculopapular rash on sun exposed areas, his symptoms are exaggerated in the summer. The diagnosis is:
A. Seborrheic dermatitis
B. Contact dermatitis
C. Psoriasis
D. Porphyria cutanea tarda
Ans: (D) Porphyria cutanea tarda

By medmcqsguide

In MedMCQs Guide we provide multiple sets of MCQs related to medicine, surgery, and physiotherapy field for education purpose.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s