Categories
Dermatology Medicine NEET 2021 NEET PG Physiotherapy SV NIRTART MPT ENTRANCE EXAM

10 MCQs on Dermatology (Part-I)

In this article we will solve 10 MCQs on Dermatology (Part-I)

In this article, we will solve 10 MCQs on Dermatology (Part-I). So, let’s get started.

Questions and Answers

1. Psoriasis and kojog spongiform pustules

Is a chronic disease characterized by remissions and exacerbations. The lesions of psoriasis are sharply defined papules and red plaques covered by silvery scales. The basic defect in the epidermis is an increase
in the rate of cell maturation. Microscopic examination shows regular acanthosis with clubbing and fusion of rete pegs, hyperkeratosis with parakeratosis and an
absent granular layer, and the presence of neutrophils in the epidermis with abscesses in the stratum corneum (Munro microabscesses) and subcorneal layer (Kojog spongiform pustules).
Some people produce autoantibodies against desmosomal proteins, especially those in the skin, resulting in a skin disease. Binding of the antibodies to desmosomal proteins disrupts cell adhesion, leading to widespread blistering. The disease is called:
A. Pemphigus vulgaris
B. Psoriasis vulgaris
C. Lupus vulgaris
D. Acne vulgaris
Ans: (A) Pemphigus vulgaris

2. The cutaneous manifestations of sarcoidosis are all except:
A. Papules around the eyes or nose
B. Lupus pernio
C. Erythema nodosum
D. Malar rash
Ans: (D) Malar rash

3. Not true is:
A. Lichen sclerosus is characterized by hypertrophic
epithelium
B. Lichen sclerosus carries an increased risk of
developing squamous cell carcinoma
C. Lichen simplex chronicus is characterized by
thickened epithelium, usually with an inflam
matory infiltrate,
D. None
Ans: (D) None

4. Seizures, mental retardation and vasculae ectasias are seen in:
A. Sturge Weber syndrome
B. LAMB syndrome
C. Klippel-Trenaunay syndrome
D. Osler-Weber syndrome
Ans: (A) Sturge-Weber syndrome

5. Melanocytes of skin are embryologically derived from:
A. Surface ectoderm
C. Mesoderm
B. Neural crest cells
D. Endoderm
Ans: (B) Neural crest cells

6. A child presenting with widespread blistering disease caused by an epidermolytic toxin produced by certain strains of S. aureus producing a superficial splitting of the skin which progresses to the nose, nasopharynx or throat, the conjunctiva and deep wounds is:
A Scarlet fever
B. Staphylococcal scalded skin syndrome
C. Erythema toxicum
D. Erythema nodosum
Ans: (B) Staphylococcal scalded skin syndrome

7. Podophylline is used in treatment of:
A. RSV
C. EBV
B. HIV
D. HPV
Ans: (D) HPV

8. Cat scratch disease has presence of an inoculation site lesion, local or regional lymphadenitis, and a positive cat scratch antigen skin test. It is caused by:
A. Bartonella
C. Pasturella
B. Legionella
D. Mycoplasma
Ans: (A) Bartonella

9. Angiofibromas, shagreen patches, ash-leaf patches, and subungual fibromas are seen in:
A. McCune Albright syndrome
B. NF2
C. Sturge-Weber syndrome
D. Tuberous sclerosis
Ans: (D) Tuberous sclerosis

10. Target lesions are seen with:
A. Erythema nodosum
B. Erythema chronicum migrans
C. Erythema ab agne
D. Erythema multiforme
Ans: (D) Erythema multiforme

By medmcqsguide

In MedMCQs Guide we provide multiple sets of MCQs related to medicine, surgery, and physiotherapy field for education purpose.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s